Team Studio-S & Intensieve kamertraining

De cluster Intensieve Kamertraining (IKT) en Studio-S focussen op het zelfstandigheidstraject en vormt een essentiële schakel in de zorgcontinuïteit van minderjarigen naar meerderjarigen. Het team van IKT en Studio-S biedt gespecialiseerde begeleiding aan jongeren en jongvolwassenen tussen 16 en 21 jaar met een licht tot matig verstandelijke beperking, en die kampen met GES- en/of ASS-problematiek.

INTENSIEVE KAMERTRAINING (IKT)

  • Doelgroep: Vanaf 16 jaar.
  • Woonvorm: In tegenstelling tot traditionele leefgroepen beschikken jongeren over een individueel traject en een eigen kamer/studio, wat bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling.
  • Begeleiding: Continu beschikbare begeleiding (24/7), die dagelijkse ondersteuning biedt door middel van gerichte interventies om zelfstandigheid te bevorderen.
  • Benadering: “Samen waar het moet, alleen waar het kan,” om balans tussen ondersteuning en zelfstandigheid te bevorderen.

STUDIO-S

  • Doelgroep: Vanaf 18 jaar.
  • Woonvorm: Begeleid zelfstandig wonen binnen een co-housing project, inclusief gemeenschappelijke voorzieningen zoals keuken, woongedeelte en sanitair.
  • Begeleiding: 24/7 telefonische bereikbaarheid van begeleiding, inclusief nachtondersteuning, waarbij fysieke aanwezigheid bewust wordt beperkt om zelfredzaamheid te stimuleren.
  • Benadering: De pijlers ‘Aanwezigheid, aanklampen en loslaten’ ondersteunen jongeren in het leren omgaan met relatieve eenzaamheid en het bevorderen van hun zelfstandigheid.

KERNPRINCIPES VAN DE BEGELEIDING

Individuele aanpak en gefaseerd traject: De begeleiding is afgestemd op de leeftijd en ontwikkeling van de jongeren, met nadruk op zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en autonomie. Een veilige en gecontroleerde leefomgeving staan hierbij centraal.

Jongeren als eindregisseur: Jongeren staan centraal in hun eigen ontwikkelingstraject, met ruime mogelijkheden om te oefenen en te groeien.

Vraagverheldering & Zorg- en relationele continuïteit: Sleutelbegrippen die continuïteit en inspraak garanderen, waarbij de jongeren actief participeren in hun zorgproces.

Ondersteuning op diverse vlakken: Begeleiders ondersteunen de jongeren in hun praktische en administratieve vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke integratie.

Kennismaking en gebruik van Eerstelijnszorg: Toegang tot en gebruik van Eerstelijnszorg wordt gefaciliteerd.

Nazorg en Tandembegeleiding: Nazorg is een centraal aspect binnen het begeleidingstraject, met inzet van ervaringsdeskundigen en samenwerking met partners, wat bijdraagt aan een soepele overgang naar volledige zelfstandigheid.